Close

Trčanje i disanje

Dišite stomakom – Ovo možete testirati tako što ćete spustiti jednu ruku na stomak a drugu na grudi I pri disanju proveriti koja ruka vam se kreće na gore.  Stomak bi trebalo da se kreće unutra-napolje pri disanju dok trčite, a u koliko se ovo ne dešava verovatno ne uzimate dovoljnu količinu kiseonika dubokim udisajima.

Dišite duboko- ovo će Vam pomoći I da izbegnete umor mišića I pluća ali I povećati izdržljivost time što pri ovakvom disanju Vaši mišići dobijaju adekvatnu količinu kiseonika. Vašim mišićima je potrebno značajno više kiseonika pri trčanju.  Dišući samo kroz nos ne unosi se dovoljna količina kiseonika. Dišite na usta kako biste uneli više kiseonika u organizam.

Držite usta otvorena – Dok trčite dišete I kroz nos I kroz usta.

Pronađite svoj obrazac disanja-Pokušajte da koordinirate dah sa svojim koracima. Na primer, udahnite duboko svaki drugi put kada zakoračite levom nogom, a izdahnite svaki drugi put kada zakoračite desnom nogom. Pokušajte I da udahnete svaki put kod trećeg koraka a izdahnete kod svakog drugog-pri laganom trčanju a pri bržem trčanju udahnite duboko pri svakom drugom a izdahnite pri svakom koraku. Ovo će Vam pomoći da izgradite sopstveni disajni ritam tokom trčanja. Eksperimentišite sa različitim obrascima disanja kako bi pronašli onaj pravi za Vas.

Upotrebite takozvani  „talk test“ kako biste utvrdili da li dovoljno kiseonika udišete. Morate biti u stanju da formirate punu rečenicu dok trčite bez potekoća.

© 2024 RUNNING | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.