Close

Zašto je magnezijum važan

Magnezijum je četvrti mineral po zastupljenosti u ljudskom telu i ima ga u kostima, mišićima, krvi i telesnim tečnostima. Učestvuje u preko 300 biohemijskih reakcija u organizmu i veoma je važan za nastanak energije, funkciju mišića, sintezu proteina i metabolizam insulina. Takođe je veoma važan za fizičku izdržljivost. Ipak, u isto vreme nedostatak magnezijuma je relativno česta pojava kod sportista, a to moze da se odrazi na performanse, da izazove grčeve u mišićima i ima uticaja na sporiji oporavak nakon treninga.

Magnezijum je značajan za konverziju glikogena u glukozu-glavno gorivo tokom vežbanja. Bez dovoljnog nivoa magnezijuma telo se prebacuje na anaerobni metabolizam, što dovodi do stvaranja mlečne kiseline, te bola i grčeva u mišićima. Drugim rečima ako nemate dovoljne količine magnezijuma u telu, velika je verovatnoća da ćete se osećati umorno i iscrpljeno.

Uz kalcijum, magnezijum je krucijalan mineral za optimalnu funkciju mišića. Takođe nizak nivo magnezijuma može uticati da se poveća osetljivost na insulin, a samim tim biće Vam teže da izgubite masnoću i izgledate izdefinisano. Kao što smo napomenuli nedostatak magnezijuma je relativno česta pojava kod trkača i ljudi koji redovno vežbaju.

Magnezijum se gubi znojenjem tokom treninga i izbacuje se urinom.

Glavni izvori magnezijuma su žitarice, zeleno lisnato povrće, semenke i orašasti plodovi, mahunarke poput graška, pasulja i sočiva. Na tržištu se nedavno pojavila nova Frutabela za trkače sa dodatkom proteina i magnezijuma, pa ako je niste još uvek probali, eto predloga za sledeću užinu.

 

© 2024 RUNNING | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.