Close

10 RUNNING at Plitvice, trkačko iskustvo koje ostavlja bez daha

Kada smo u decembru prošle godine po tradiciji planirali trke za novu sezonu, Plitvice su se odmah našle na listi želja naših trkača.  Nestvarna priroda, blizina mora i sunčani jun bili su dovoljni razlozi da se pobegne iz Beograda taman pred letnje vrućine. Naravno, razlog broj jedan je bio trčanje. Zbog obaveza na poslu, činjenice da treba uskladiti želje, potrebe, pa i budžet desetak ljudi, koliko nas je kretalo na ovaj put, odluka je pala na trodnevnu turu. Ovo su Plitvice onako kako su ih doživeli RUNNING-ovci od polaska u četvrtak kasno popodne do nedelje uveče kada smo se vratili u Beograd.

Put i smeštaj

U zavisnosti od toga gde ste pronašli smeštaj zavisiće i dužina vašeg putovanja. Mi Vam od srca preporučujemo da prošpartate Booking-om i umesto smeštaja u hotelu pored samog nacionalnog parka, izaberete neko od domaćinstava u okolnim selima. Sela su mahom na desetak kilometara od nacionalnog parka i starta trke, ali ako idete autom, to zaista nije problem. Verujemo da ćete imati sreće kao mi i uživati u velikom dvorištu, domaćoj hrani, kao i u okrepljujućem miru i tišini – istinskim luksuzom za urbanog čoveka metropole. Hvala još jednom našim divnim domaćinima iz Ličkog Petrovog sela. 

Dakle, put može da traje malo duže u zavisnosti od toga koliko Vam treba od isključenja sa autoputa do smeštaja, ali računajte na nekih 5-6 sati vožnje. Putevi u okolini Plitvica su dobri, ali krivudavi, pa ćete morati da budete oprezni.

Trka

Plitvički maraton se održava preko 30 godina, tačnije ove godine je napunio zavidnih 33. U trkačkim krugovima važi za jednu od zahtevnijih trka, zbog svoje brdovite staze. Možete da se odlučite za polumaraton, maraton ili štafetu, a dan ranije se održava i Trka zadovoljstva na 5km za one manje spremne.

Uoči Beogradskog maratona u aprilu javio nam se Robert Franjković direktor trke na Plitvicama sa posebnim pogodnostima za našu grupu, ali i sve one koji se prijave za trku preko našeg RUNNINGa. Odmah smo uočili prijateljsku nameru i zdravu želju za razmenom i dovođenjem većeg broja trkača iz regiona na trke na Plivicama. Nekoliko nedelja nakon inicijalne prepiske mail-om, Roberta i njegov tim upoznali smo na neformalnom sastanku u Domu omladine. Razmenili smo iskustva, mišljenja i razišli se kao prijatelji uz razmenu poklona i želju da se vidimo ponovo, koliko već na Plitvicama.

Startni paket

U subotu, nakon doručka otišli smo da pokupimo startne pakete. Preuzimanje startnih paketa, info centar i svlačionice nalaze se u Sportskom centru sagrađenom 70ih u vreme SFRJ. Centar je minimalno renoviran, čak i autentičan miris koji smo po ulasku odmah osetili odaje atmosferu vremena kada je izgrađen.

U paketu smo dobili ranac, majicu i kupon za čak dva odlična obroka u menzi nedaleko od centra koja je takođe sačuvala stari SFRJ identitet. Dobili smo kartu za besplatan obilazak Nacionalnog parka (koja inače košta 20 evra) i kupon za besplatan parking uoči trke.

Za kotizaciju za učešće u štafetnoj trci od 80 evra (20 evra po osobi) dobićete i više nego što ste očekivali. Organizatori su se pobrinuli da maksimalno izađu u susret trkačima i obezbede im potpuno zadovoljstvo.

Staza i organizacija

Mi smo rešili da trčimo štafetu, 3x10km + 1x12km, baš zato što smo želeli da ovo bude jedan predah i lagani uvod u letnju sezonu. Svaki komad ove staze je priča za sebe. Prvih 10km ne bi trebalo da budu izazov za svakog utreniranog trkača. Lagana staza sa malo uspona i nizbrdica uglavnom na osunčanom delu puta podseća na neki lagani trening. Ali spremite se za drugih 10km i  svakako ih namenite najspremnijima među Vama, jer Vas čeka surova uzbrdica i skoro konstantan uspon na skoro u potpunosti osunčanom terenu.

 

Treća etapa štafetnog maratona je možda najopušteniji segment ove trke, 80% deonice je blaga nizbrdica koja vodi kroz šumu, pa pored jezera..zaista predivnih predela. Ovaj deo trke je pravo trkačko-turističko zadovoljstvo. Poslednjih 12km vode iz simpatičnog planinskog sela u deo nacionalnog parka koji je zatvoren za javnost, pa ćete sigurno doći u iskušenje da zastanete i fotografišete ako imate telefon, kako biste uhvatili redak prizor jezera bez turista. Posle divnih 8-9km kroz šumu, gde usput srećete tek po kojeg maratonca, za finiš sledi uzbrdica. Spremite se psihički i izdržite junački do kraja.

Organizaciji trke na Plitvicama dali bismo čistu peticu ili ako više volite čistu desetku. Izuzetno zahtevna koordinacija štafetne trke protekla je tačno, organizovano i pedantno. Tri puna autobusa razvozila su trkače na svoje startne pozicije i tačno u organizovano vreme ih kupila i dovozila na startnu poziciju. Volonteri i organizatori su imali sve potrebne informacije i komunicirali ih tačno kada i kako treba, kako se apsolutno nijedan trkač ne bi izgubio ili ostao bez potrebnih informacija. Okrepa na stazi je bila redovna i bogata, a volonteri proaktivni i uključeni. Bodrili su trkače u najtežim momentima i na najtežim deonicama.

Nacionalni park

Od Plitvica će Vam sigurno zastati dah: od prirode, boje vode i činjenice da nešto slično sigurno niste imalli prilike da vidite ranije.

Neće Vam se dopasti gomila turista sa svih strana sveta, kojih ima svuda, u svakom trenutku, na svim delovima staze. Savet je da unapred isplanirate koju ćete rutu koristiti za obilazak (ima ih više i sve su lepo obeležene), izbegnete vikend ako je moguće i odete ranije kako biste zaista mogli da uživate.

Nakon šetnje po jezerima, jedna od najbližih, a po našoj proceni i vrlo pristojna opcija za ručak jeste Lička kuća. Popularno među turistima, ali nenapadno, prijatno mesto, dovoljno prostrano da se smesti velika grupa gladnih trkača i bude veoma zadovoljna porcijama i uslugom.

Šta obići

Plitvice se nalaze na 1.5-2 sata vožnje od hrvatske obale, a za nekoga ko je doputovao iz Beograda, to je skoro kao da možete da osetite miris mora J Prirodno je onda što smo rešili da jedan dan provedemo u Zadru, popijemo espreso u lokalnom kafiću, svratimo na sveže lignje na žaru i prošetamo gradskom rivom.

Za razliku od jezera, šetnju po Zadru ne planirajte. Kada kročite na mermerne uličice Starog grada pustite da Vas vode mirisi, raspoloženje i onaj divan osećaj da nigde ne žurite i ništa ne morate.

 

 

 

 

© 2024 RUNNING | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.