Close

Da li se dovoljno odmarate?

 

Kada ste aktivan vežbač, a naročito trkač na duge  staze, verovatno će Vam zvučati blisko kada kažemo da živite i balansirate između divnog osećaja zadovoljstva i snage nakon dobro odrađenog napornog treninga i osećaja blagog umora u mišićima sa kojim se budite ujutru.

Ovim simptomima zamora se često i ne pridaje značaja, naročito kada se uzme u obzir tempo života jednog urbanog trkača, koji neretko svoj dan počinje veoma rano i treninge odrađuje i pre posla.

Međutim, kada Vam se ujutru desi da zvuk alarma neprijatno ubrza Vaš puls, da su Vam noge trome i teške i da osećate grčeve, dobro se zapitajte da li ste se dovoljno oporavili od poslednjeg treninga, koliko ste spavali i da li ste se pravilno hranili.

Iako se mnogi “zavisnici” od sporta i aktivnog života boje da preskoče trening, činjenica je da napredujemo i jačamo i u fazama oporavka. Pretreniranost, bez faze oporavka može da dovede samo do iscrpljenosti i nazadovanja. Veoma je važno da osluškujete svoje telo, ali i da činite koliko možete da ublažite simptome premora.

Kao prvo, hidrirajte se. Prvih 10-15 minuta nakon trčanja obavezno unesite vodu i elektrolite kako biste nadoknadili ono što ste izgubili tokom treninga.

Istegnite se, naročito nakon trčanja dužine i to tako što ćete se fokusirati na velike mišićne grupe, kvadricepse, zadnju ložu, deo oko kukova, tetive, kao i one delove tela koji su Vas eventualno “zatezali” tokom trčanja.

Nakon hidriranja i istezanja, bilo bi dobro da pojedete užinu koja će Vas brzo oporaviti. U obzir dolaze namirnice poput čokoladnog mleka, energetski bar (preporučujemo Frutabelu za trkače sa više magnezijuma) ili banana. Tek nakon sat ili dva možete pojesti konkretan obrok.

I na kraju priuštite sebi masažu i dobar san. Alternativno rešenje za masažu može da bude i tvrđi foam roller. Osim zdravog noćnog sna, power nap od 7-15 minuta u toku dana, može biti vrlo delotvorno rešenje koje će Vam pomoći da se osećate bolje kao i da Vaš trening bude efikasan i učinkovit.

© 2024 RUNNING | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.