Close

Šta jesti pre treninga

Mnogi trkači se susreću sa gastrointestinalnim problemima tokom trčanja dugih staza, posebno tokom samih trka. Uzrok ovih problema je uglavnom povezan sa intenzitetom treninga, brzinom trčanja, stresom, hidratacijom, odnosno obimom i vrstom hrane konzumirane pre i tokom trčanja. Kako biste izbegli pojavu ovakvih problema i uživali u treningu obratite pažnju na to sta jedete pre, u toku I nakon treninga.

Ishrana pre treninga treba da sadrži lako svarljive namirnice koje će tokom fizičke aktivnosti doprineti zadovoljavanju energetskih  potreba i potreba za tečnošću. Takav obrok treba da bude sa visokim sadržajem ugljenih hidrata i sa relativno malo masti i belančevina. Pravilna ishrana pre fizičke aktivnosti ima višestruku ulogu. Ona treba da: spreči nizak nivo šećera u krvi tokom fizičke aktivnosti, obezbedi energiju korišćenjem uskladištenog glikogena u mišićima, umiri stomak, apsorbuje želudačne sokove i spreči glad, ulije sigurnost sportisti u njegove fizičke sposobnosti. Ishrana ugljenimhidratima sa visokim glikemijskim indeksom (čokolada, beli šećer,…) u toku jednog sata pre fizičke aktivnosti, može negativno da utiče na takmičarsku sposobnost, jer brži rast glukoze u krvi uzrokuje povećano oslobađanje insulina, što dovodi do relativne hipoglikemije i inhibiše mobilizaciju masti iz masnog tkiva. To sve zajedno utiče na rano pražnjenje rezervi ugljenih hidrata. Suprotno tome, unos ugljenih hidrata sa niskimglikemijskim indeksom (žitarice, pasta, pirinač…) neće izazvati ove efekte, a pored toga obezbediće ravnomerni dotok glukoze iz digestivnog trakta tokom trajanja fizičke aktivnosti.

Kada birate užinu na bazi žitarica, vodite računa da to bude energetski bar koji ima manje od 8 grama šećera. Na tržištu postoji Frutabela 7 voća koja ne sadrži beli šećer. Napravljena je od raznog voća (jabuke, kruške, trešnje, grožđa, kokos, suvo grožđe, kupine) pomešanog sa ovsenom kašom i vlaknima. Frutabela 7 voća je dodatno obogaćena inulinom i predstavlja bogat izvor vlakana. 7 voća je bogata dijetetskim vlaknima, koji imaju blagotvorno dejstvo na varenje i zdravlje, a pogodna je I za zdrav među obrok.

 

© 2024 RUNNING | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.