Close

Priručnik za roditelje mladih sportista

Igra i sport su antropološke konstante detinjstva i mladosti. Deca i mladi vole sport zbog njega samog, zbog igre i uzbuđenja koje im pruža, izazova nadmetanja, zadovoljstva učestvovanja, radosti pobede i tuge poraza. Vođeni željom da svoj deci omoguće da osete istinsku lepotu sporta, da im iskustva povezana sa sportom budu pozitivna i produktivna, da kroz sport nauče da cene i poštuju sebe i druge, da se nauče osećati pobednicima
uvek kada daju svoj maksimum, da se ponašaju u skladu sa pravilima fer pleja i dobrog sportskog karaktera – autori su napisali ovaj priručnik. Namenili su ga roditeljima, ali on može biti koristan vodič i za druge odrasle osobe koje okružuju mladog sportistu.
Toplo ga preporučujemo onim roditeljima koji žele biti najvredniji, najbolji, ili kako sami autori kažu “MVP” roditelji, onima koji žele uspešno “odigrati” svoju ni malo laku roditeljsku ulogu i značajno doprineti sportskoj i ličnoj dobrobiti svoga deteta. Priručnik je pun informacija i saveta koji roditeljima mogu pomoći da bolje razumeju dečije poimanje sporta i shvate da se ono značajno razlikuje od načina na koji oni i drugi odrasli vide sport. On će ih uputiti kako da izbegnu najčešće zamke preterane uključenosti i identifikacije s jedne strane, ili potpune nezainteresovanosti i ravnodušnosti prema sportskoj aktivnosti svog deteta s druge strane.

Čitajući ga roditelji će naučiti kako da izbegnu kontraproduktivne, demotivišuće i uznemirujuće kritike i komentare, kako da usmeravaju i podržavaju svoje dete u izabranom sportu, kak da mu pomognu u frormiranju zdravog odnosa prema takmičenjima, pobedama i porazima, i još mnogo toga što će unaprediti njihovu komunikaciju sa detetom i njegovim trenerom. I ono što je najvažnije, a u šta sam potpuno sigurna, jeste da ćete čitajući ovaj priručnik postati mnogo svesniji značaja sopstvene uloge i odgovornosti “modela” dobrog sportskog ponašanja. Jer deca se najčešće ponašaju onako kako vide od svojih roditelja. Zato cenjeni roditelji, pošto ste već napravili pravi potez usmeravajući svoje dete u sport, edukujte se i pomozite mu da u njemu uživa, da se kroz sport razvije u fizički i mentalno zdravog odraslog čoveka i možda, uz malo sreće, puno talenta i mnogo rada, bude među retkim pojedincima koji će uspeti da se ostvare kao vrhunski sportisti najviših takmičarskih nivoa.

Priručnik preuzmite ovde

© 2024 RUNNING | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.