Close

Šta se dešava našem telu dok trčimo

Znate i sami da je trčanje dobro za Vas i Vaše telo, ali šta se zaista dešava kada redovno trčimo i šta to znači?

Kada kažemo promene u telu, ne govorimo o očiglednim promenama kao što je izbacivanje tečnosti, znojenje i dublje disanje, već i o promenama koje doprinose boljem stanju Vašeg organizma, kao što je to slučaj sa treningom snage na primer.

Takođe, bitno je da znate da ne morate da trčite ceo maraton ili velike dužine da bi Vaše telo reagovalo. Promene će se dešavati čak iako trčite desetak minuta dnevno, svaki napor se računa.

Evo, dakle kako trčanje koristi Vašem telu:

  1. Povećava se broj srčanih otkucaja: što brže trčite, to će se više povećavati broj otkucaja.
  2. Poboljšava se protok krvi, jer se vežbanjem srčani mišić brže kontrahuje i više krvi protiče telom.
  3. Srčani mišić postaje jači, jer kako trčanje izaziva kontrakcije i bolji protok krvi, mišić postaje snažniji i veći, što je veoma bitno, jer će tako Vašem telu obezbediti dovoljno nutrijenata i kiseonika.
  4. Apsorpcija kiseonika se povećava s povećanjem protoka krvi. Tako više kiseonika dospeva do Vašeg mozga, kostiju, kose i kože.
  5. Kako više kiseonika dospeva do Vašeg mozga, formiraju se nove neuronske mreže, pa tako i Vaš mozak brže bolje radi i memorija se poboljšava.
  6. Trčanjem se umanjuje stres. Kada trčimo proizvodi se manje hormona stresa, a više endorfina, pa smo opušteni, zadovoljni i smireni.
  7. Poboljšava se raspoloženje i gradi samopouzdanje, što ide uz smanjen nivo stresa, jačanje mišića i bolji izgled.

Na kraju, ako Vam trčanje postane svakodnevna rutina, to će uticati i na stil i kvalitet Vašeg života. Verovatno ćete početi sasvim spontano da se zdravije hranite i zamenićete doručak iz pekare jajima ili ovsenom kašom, čokoladice pune šećera energetskim barovima poput Frutabele, a za ručak će Vam piletina ili riba sa povrćem, postati primamljivija opcija  od šnicle sa pomfritom.

Ako još niste počeli, ovo je, verujemo sasvim dovoljno razloga da počnete i da otkrijete šta sve Vama može da donese trčanje.

© 2024 RUNNING | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.