Close

AUDIO-MARATON * PATIKE ZA TRČANJE – KNJIGE ZA SLUŠANJE

Najnoviji projekat Udruženja KROKODIL čiji je AK RUNNING implementacioni partner, Audio-Maraton*Patike za trčanje – knjige za slušanje, deo je evropskog projekta BE (P)ART GROW WITH ARTS koji partnerski realizuju organizacije iz Španije, Belgije i Mađarske: PEN Català, UC Limburg, Szepirok Tarsasaga Egyesuleteuc i Fundación Uxio Novoneyra. Fokus aktivnosti na ovom trogodišnjem projektu jeste približavanje književnosti mladim ljudima zbog njene ključne uloge u razumevanju sveta, razvijanju kritičkog mišljenja i veština kreativnog rešavanja problema kao i blagotvornog uticaja čitanja i fizičke aktivnosti na mentalno zdravlje.

Imajući ovo u vidu, ovim projektom u Srbiji predstavićemo praksu slušanja audio knjiga uz rekreativno trčanje i sinergistički efekat čitanja, odnosno slušanja knjiga i fizičke aktivnosti na fizičko i mentalno zdravlje. Cilj je da trkače i ljubitelje sporta zainteresujemo za svet književnosti kako bi pomoću audio knjiga obogatili svoje treninge, a da mladim piscima i ljubiteljima književnosti predstavimo značaj fizičke aktivnosti. O vezi između ove dve oblasti svedoče i mnogi poznati pisci koji su ujedno i rekreativni trkači, kao što su Haruki Murakami, Ante Tomić, Srećko Horvat, Vladimir Arsenijević, Nebojša Vujanović i mnogi drugi. 

Tokom novembra meseca 2020. godine realizovaćemo istraživanje u tehnici fokus grupe i upitnika kako bismo utvrdili koji su to dominantni životni stilovi kod ciljne grupe kojoj se obraćamo. Razgovaraćemo sa aktivnim rekreativnim trkačima o tome da li, šta, kako i kada čitaju ali i sa mladim ljudima angažovanim u kulturi da li se, koliko i kako bave fizičkom aktivnošću. Rezultati ovog istraživanja poslužiće nam za dalji tok projekta. 

Tokom 2021. godine deset mladih ljudi učestvovaće u KROKODILovom trkačkom književnom klubu koji će spajati trčanje, audio knjige i pripovedanje. Učesnici će dobiti detaljan plan trčanja radi pripreme za trke na Beogradskom maratonu, a njihov napredak pratiće tim ekperata iz oblasti sporta i nutricionizma. Trkači će uz treninge koji traju tri meseca slušati audio knjige o kojima će diskutovati dva puta mesečno u okviru književnog kluba

Na tribini  Running and wellbeing u okviru trinaestog festivala KROKODIL eksperti iz oblasti književnosti, fizičke edukacije kao i psihologije diskutovaće o značaju trčanja i književnosti za fizičko i mentalno zdravlje, kao i veze između fizičke i intelektualne aktivnosti, a svoje iskustvo podeliće i učesnici prve godine projekta. 

Tokom 2022. godine šestoro neafirmisanih pisaca i spisateljica će pored priprema za Beogradski maraton učestvovati i u mentorskom programu. Oni će tokom svojih treninga takođe slušati audio knjige ali će učestvovati i u radionicama koje će voditi profesionalci iz oblasti književnosti i psihologije. Trkači – pisci će ove godine pisati tematske tekstove o svom iskustvu priprema za maraton. Ove tekstove će predstaviti u okviru pratećeg programa četrnaestog izdanja Festivala KROKODIL.

U okviru bogatog programa projekta Patike za trčanje – knjige za slušanje, organizovaćemo i edukativne radionice i predavanja za nastavnike i profesore u osnovnim i srednjim školama kako bismo im predstavili poslednje i najbolje svetske prakse u edukaciji i uključivanju mladih u aktivne i zdrave životne stilove. 

Projekat je kofinansiran od strane programa Kreativna Evropa Evropske Komisije. Implementacioni partner projekta su AK RUNNING i Savez za rekreaciju i fitnes Srbije.

© 2024 RUNNING | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.